Background Image

Główna  /  aktualnosci  /  STANOWISKO SOCJALDEMOKRACJI POLSKIEJ WOBEC ROZŁAMU W BUDOWANIU ZJEDNOCZONEJ LEWICY

Sierpień 10, 2015      In aktualnosci No Comments

10 sierpnia 2015

W związku z podjętymi w dniu 8 sierpnia br. decyzjami rad krajowych Twojego Ruchu i SLD, które w rażący sposób kolidują z dotychczasowymi ustaleniami uczestników obrad „okrągłego stołu lewicy” trzy z zaproszonych przez Przewodniczącego OPZZ Jana Guza partii politycznych podjęły decyzję o przyjęciu zaproszenia do współtworzenia alternatywnego porozumienia pod patronatem Przewodniczącego OPZZ R.I. Sławomira Izdebskiego. Liderzy WiR, RSS i PPP wzięli udział we wczorajszej konwencji Ruchu Społecznego, zapowiadając budowę nowego porozumienia reprezentującego ludzi pracy. Socjaldemokracja Polska z żalem przyjmuje wiadomość o rozłamie wśród zaproszonych przez Przewodniczącego OPZZ Jana Guza partnerów. Winy za zaistniałą sytuację należy szukać w decyzjach rad krajowych Twojego Ruchu i SLD. Brak poszanowania dla innych partnerów i dotychczasowych ustaleń, próba zjednoczenia lewicy metodą szantażu i ogłaszania nieustalonych i nieznanych innym partnerom wymysłów własnej fantazji w mediach zakończyły się wczoraj rozłamem na lewicy. Ogłoszenie powstania wspólnych list zjednoczonej lewicy przez liderów wyłącznie 2 z kilkunastu zaproszonych przez OPZZ partii lewicowych, bez poszanowania dla dotychczasowych ustaleń z wszystkimi pozostałymi partiami oceniamy jako nadużycie, którego nie należy traktować jako zjednoczenie lewicy zgodne z ustaleniami podczas rozmów w OPZZ, a zwykłą koalicję wyborczą Janusz Palikota z Leszkiem Millerem. Socjaldemokracja Polska apeluje do Unii Pracy, Zielonych, Polskiej Lewicy oraz WiR, PPP, RSS i innych partnerów o pilne wypracowanie wspólnej odpowiedzi wobec wielkiego kroku wstecznego, jaki lewica zrobiła w procesie jednoczenia w ostatnich godzinach. Apelujemy do SLD o powrót do zasad partnerstwa i poszanowania dla wszystkich uczestników zaproszonych przez OPZZ do rozmów mających na celu zjednoczenie lewicy i odrzucenie metod, które stały się powodem obecnego rozłamu. Wszyscy powinniśmy wyciągnąć wnioski z dotychczasowych, nieudanych prób jednoczenia lewicy i pilnie uświadomić sobie, że bez partnerstwa i uczciwości w relacjach wzajemnych rzeczywiste zjednoczenie lewicy pozostanie nadal tylko marzeniem