Background Image

STANOWISKO SOCJALDEMOKRACJI POLSKIEJ WS. JEDNOMANDATOWYCH OKRĘGÓW WYBORCZYCH

Główna  /  aktualnosci  /  STANOWISKO SOCJALDEMOKRACJI POLSKIEJ WS. JEDNOMANDATOWYCH OKRĘGÓW WYBORCZYCH

STANOWISKO SOCJALDEMOKRACJI POLSKIEJ WS. JEDNOMANDATOWYCH OKRĘGÓW WYBORCZYCH

Lipiec 5, 2015      In aktualnosci No Comments

5 lipca 2015

Socjaldemokracja Polska od samego początku swojej działalności konsekwentnie sprzeciwia się wprowadzeniu systemu jednomandatowych okręgów wyborczych w polskim systemie wyborczym. Wielokrotnie podczas różnych dyskusji, wystąpień i spotkań nasi przedstawiciele wskazywali na negatywne skutki wprowadzenia takiego rozwiązania. Dziś w sytuacji zarządzonego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego pod wpływem wyborczych emocji referendum ogólnokrajowego, Socjaldemokracja ponownie przypomina jak negatywne konsekwencje może ze sobą przynieść zmiana systemu wyborczego. System jednomandatowych okręgów wyborczych sprzyja przede wszystkim dominacji największych ugrupowań, eliminując jednocześnie reprezentację mniejszych grup politycznych z życia parlamentarnego. Prowadzi do zachwiania proporcji reprezentacji w parlamencie powodując brak reprezentacji często dużych grup społeczeństwa. Problem ten określany jako tzw. zjawisko głosów straconych stanowi podważenie demokratycznego i powszechnego charakteru wyborów. Jednomandatowe okręgi wyborcze prowadzić mogą również do prób dopasowywania granic okręgów wyborczych pod konkretnych kandydatów. Także połączenie systemu jednomandatowych okręgów wyborczych z zaprzestaniem finansowania partii politycznych z budżetu państwa doprowadzić może do zwiększenia politycznej korupcji i reprezentowania przez posłów wyłącznie interesów swojego okręgu nie uwzględniając interesu ogólnonarodowego. Socjaldemokracja Polska wzywa wszystkie ugrupowania polityczne do podjęcia publicznej i merytorycznej debaty na temat tak istotny jak zmiana systemu wyborczego. Jednocześnie Socjaldemokracja negatywnie ocenia zarządzenie referendum pod wpływem potrzeb kampanii wyborczej. Zmiana systemu wyborczego jest sprawą tak poważną, że winna być dyskutowana w okresie, gdy dyskusji nie towarzyszą wyborcze emocje.